2008. június 28., szombat

Poirot (David Suchet-féle tv-sorozat)

Poirot – David Suchet féle TV-Sorozat

Kedvenc sorozatom már sok hosszú éve, a kiváló brit alkotás, Poirot történetei. (Dame) Agatha Christie a kitalálója a furcsa piperkőc belga detektívnek, aki a kiváló angol írónő több híres regényének és novellájának főhőse. Poirot éles elméjű, kiválóan analizál, józan gondolkodású, minden rejtélyt kitalál, pusztán mert reálisan gondolkozik, és pontosan következtet; viszont roppant kényelmes, szereti az eleganciát, nyugodt körülményeket, finom ételeket, modern dolgokat, és minden olyan forradalmi felfedezést, ami megkönnyíti az életet (betonút, télen modern központi fűtés, vidék helyett város; természet, bogarak, egyéb állatkák helyett kényelmes lakás, ill. olyan helyen való időzés, ahol nem találkozhat a kellemetlen élőlényekkel, vagy éppen nem szenvedő alanya a kiszámíthatatlan és irányíthatatlan időjárásnak, pl. eső, latyak, sár, túl nagy meleg, túl nagy hideg, túl sok napsütés, túl borús idő…) Poirot alacsony, kényes, bár finom ízlésű, mégis általában túl sznob, viszont jóindulatú és becsületes. Tisztességesen viselkedik még azokkal is, akik ezt nem érdemelnék meg. Furcsa kis bajsza van, ami egyik fő ismertetője, és amire roppant büszke és érzékeny. Fontos érzékeny pontja még származása, tehát hogy belga, és nem francia. A háború, és zavaros idők miatt el kellett menekülnie hazájából, de „új hazájában” ügyesen megtanította idővel az emberek többségének, hogy ő belga állampolgár… Híres mondása, a „kis szürke agysejtek”. Ezeket kell folyamatosan tornáztatni, és kényeztetni, valamint állandó munkát, kihívást adni nekik, különben Poirot depresszióba is esik. Számára a gondolkodás, az ügyek és új dolgok kiderítése, felderítése az élet és a fő feladat. Saját pályáján ő a legjobb, így joggal világhírű, és elismert tekintélyű. (Akik nem tisztelik és /vagy éppen/ nem szeretik, azok mással is így vannak, nemcsak Poirot-val.)

David Suchet szerintem nagyon jól és hitelesen el tudta adni ezt a karaktert, és sok humorral tudták megfűszerezni.

A könyvek is nagyon jók, de a detektívtörténetek tv-sorozat változata mégis kicsit más. Nézni kényelmesebb (hehe), de nem csak emiatt szeretem inkább a tv-t nézni, amikor Poirot nyomoz. A színészek számomra pótolhatatlanok, és belopták magukat az életembe. Az epizódokat időről-időre újra kell néznem, és izgulok mindig, függetlenül attól, hányszor láttam már. Bár már többen is megformálták Poirot alakját, de nekem csak David Suchet-el tetszik. Amikor a könyvet olvasom, őt képzelem el. És Hastings kapitány nem is lehet már számomra más, mint Hugh Fraser. Ó, és Japp felügyelő és Miss Lemon…. Azok a részek a kedvenceim, amikben mind a négyen jelen vannak a főszereplők. Sokszor maga a konkrét történet sem ragad meg annyira, inkább az, hogy ott vannak a főszereplők, és elképeztően jól el tudják nekem adni azt az illúziót, hogy a játékuk igaz, és az egész dolog valóság (a kapcsolatuk, az élet, amit előadnak, a karakterek…).

Az „új részek” már nem tetszenek annyira, sőt…. Enyhén fejeztem ki magam. Csak Poirot szerepel bennük, a másik három főhős már nem kapott helyet (pedig függetlenül attól, hogy az eredeti történetben szerepelnek-e Hastings-ék, attól még beleírhatták volna őket. Bár az is lehet, hogy nem vállalták, ki tudja…) Véleményem szerint az „új részek” pocsékak, amit végtelenül sajnálok. És nemcsak arról van szó, hogy a többi megszokott, kedves karakter már nincs a képernyőn, hanem maguk a történetek is nézhetetlenek, vagy nem is tudom… Kivették azokat az elemeket, amiket megszoktam, és amelyektől a sorozat az volt, ami. (Nem hiába ismerték fel, és tanítják is bevett módon pl. Amerikában, hogy a sorozatoknak lenniük kell jellemző, egyedi meghatározott alapelemeknek, megszokott dolgoknak, amiket soha nem szabad eltávolítani, mert az a sorozat végét jelentheti… De ha megbukik is, és mégis valamilyen módon pumpálják belé a pénzt, és folytatni tudják, értelmetlen. Szerintem itt is ez a helyzet, már bocsánat. Ez van. Véleményem szerint az egész értelmét vesztette, ami nagyon nagy kár.)

A régi részek, különösen a „rövid” 50 perces sztorik viszont nagyon jók, és valószínűleg egész életemben élvezni fogom őket, akárhányszor nézem is meg. Azt meg se tudnám mondani, hogy melyik a kedvenc részem, vagy részeim. Jaj, ez nehéz kérdés. A Rhodes-i (Rodosz) háromszögtől kezdve, a Ház a világ végén-ig át, A Viktória bál esete, Az egyiptomi sírkamra esete…. Te jó ég. Mindet imádom.

A DVD-kiadás körül volt még némi fájdalmam. Nem is kicsi. Én, mint gyűjtő, megvettem az „új részeket” is, hiszen mégiscsak a kedvenc sorozatom, Hastings-ék hiánya ide vagy oda. Nade, legalább ezeket „szúrták volna el” a kiadók. De nem. Néhány hosszú résznél (amit imádok) más szinkront tettek a DVD-kiadásra. Évekkel azelőtt felvettem egy adóról, amelyik leadta (és időről időre ismételte a részeket), majd egy másik tv-adó gondolt egyet, és úgy döntött, hogy ő is leadja. De valószínűleg nem volt jobb dolga, és hogy ne unatkozzanak csináltak maguknak egy kis elfoglaltságot: leszinkronizálták újra a részeket. Sőt, némelyik epizódnak még a címét is úgy megváltoztatták, ami már nevetséges, és jól elfuserált. - Persze lehet azzal takarózni, meg magyarázni a dolgot, hogy így olcsóbb volt, mint megvenni szinkronostul a másik csatornától a részeket. Biztosan nagyon drága lehetett, hiszen köztudott, hogy szeretnek a tv-társaságok spórolni (rajtunk), és nagyon odafigyelnek a kiadásokra blablabla... Mindent meg lehet magyarázni. Téved az, aki azt hiszi, hogy valamit nem. Hajaj… Ezt az idegesítő, és az adott alkotást nézhetetlenné tevő húzást le kell nyelni. Mit tegyünk? Élvezhetetlen (ill. hallgathatatlan az adott epizód, - legalábbis az új szinkronnal - amit elszúrtak, ennyi.) De legalább a DVD-kiadója feltehette volna a korongokra mindkét szinkront. Vagy adnák ki megint, a másik szinkron változatával (Gyilkosság a diákszállón – a Kisegér mindent lát --- Kisegér, mi? Az arcom málik le ezektől, amikor eszembe jut). Simán bevállalnám, hogy drágább, csak adnák ki két szinkronnal. Hiszen ezeket általában úgyis gyűjtők veszik… És ők meg is veszik, mert…. gyűjtők. Ez egy késztetés és kész. De nem. Valahogy nem akarják kiadni a másik szinkronnal (is). Ráadásul, ha ez még nem lenne elég, van egy rész, konkrétan a Gyilkosság Mezopotámiában, ami úgy került fel a DVD-re, hogy meg lett vágva. Egy egészen apró jelenet, másodpercekről van szó, és valószínűleg csak az veszi észre, aki milliószor látta már filmet… És aki így van ezzel (mint én), annak bizonyára szintén fájó dolog lehet ez, hiszen nem véletlenül nézte meg a sorozatot vagy éppen az adott részt számtalanszor… Érdekes módon, vagy inkább simán peches módon vannak olyan filmek, sorozatok, amiket húszféle kiadásban, változatban meg tudunk venni. Kár, hogy nekem pont azok nem kellenek. Így jött ki…. Azért még reménykedem. Talán mielőtt még elhullok, meg tudom vásárolni, és magamévá tudom tenni a számomra eredeti (nekem megszokott) szinkronnal összehozott részeket…

A David Suchet által megformált Poirot sorozat 1989-ben vette kezdetét, és alapvetően 2002-ig tartott (ha azt vesszük, hogy a négy főszereplővel teljes a sorozat, mivel a másik három főszereplő 2002-ig szerepelt a sorozatban). Jelenleg (2008) még elvileg tart a sorozat, ill. forgatnak új részeket. Ezzel az évvel a 11. Szezont érte meg a sorozat.

*****

A Főszereplők:

David Suchet - Hercule Poirot (Hercule Poirot)

Hugh Fraser - Captain Hastings (Hasting Kapitány)

Pauline Moran - Miss Lemon (Miss Lemon)

Philip Jackson - Chief Inspector Japp (Japp Felügyelő vagy Főfelügyelő)


*****

Poirot társa, aki segít a nyomozásban, és sokszor akaratlanul megoldja az ügyeket (ill. lényegtelen gondolatokkal, tettekkel rávezeti Poirot-ot a megoldásra), Hastings kapitány (Hugh Fraser). A kapitány nem csak egyszerűen Poirot társa, hanem hűséges és igaz barátja is. Poirot az életét is rábízhatja Hastings-ra, és ez fordítva is igaz. Hastings igazi idealista, álmodozó, romantikus és finom lelkű, jóindulatú, befolyásolható, naiv, és ténylegesen úriember. Nem egyszerűen egy angol úriember, hanem a szó valódi értelmében vett úr, aki tiszteletre méltó, kedves, jószándékú, és mindig az igazságot és becsületes megoldást kereső ember. Poirot éppen ezért tiszteli és szereti igaz barátját, és tudja, hogy ritka kincs ilyen ember társaságára lelni… Hastings nem túl eszes, de ez alapvetően abból adódik, hogy mindenkiről jót feltételez. Egy szép és vonzó nőről ráadásul soha nem derítené ki (egyedül), ha az illető hölgy az elkövetője egy bűntettnek… Poirot-tól sokat tanul, de alapvetően élete végéig idealista és romantikus marad, és nem keserítik meg az élet próbatételei…

Miss Lemon (Pauline Moran) a titkárnő, és „mindenes”. Ha ő szabadságra megy, az élet megáll, ill. elkeserítővé válik. Miss Lemon igazi kincs; szintén megbízható, lojális, és abszolút a kötelességének él. A karakter egy vénkisasszony, aki a szorgos mindennapokat éli tevékenyen, soha nem tétlenkedik, és mindig meg akar felelni az elvárásoknak. Nincs sok humorérzéke, de hamar túlteszi magát a piszkáló és csipkelődő megjegyzéseken… Nagy segítség ő Poirot és Hastings életében, és szintén igaz barát. Miss Lemon-ra is bármikor, bármilyen helyzetben lehet számítani, soha nem okoz csalódást, amit Poirot és Hastings nagyra becsül.

Japp Felügyelő (Philip Jackson) időről-időre feltűnik Poirot életében, ill. Poirot Japp életében. Különböző ügyekben, nyomozások során találkoznak, ismerkednek meg, és az évek során csiszolódnak össze. Japp a Scotland Yard-on dolgozik, és általában sikeresen megoldja a rá bízott ügyeket. Néha Poirot besegít neki, sőt, időnként „megmenti” hírnevét, olykor az állását, a becsületét… de az is előfordul, hogy éppen Japp vezeti rá Poirot (Hastings-hez hasonlóan) a megoldásra. Japp természete alapvetően maradi, büszke, barátságtalan (ill. nehezen barátkozik az új emberekkel, dolgokkal). Szintén nagyon kötelességtudó, fontos számára a munka, hűséges férj, házias, odaadó; tipikus átlag életet él. Folyton idegeskedik, tevékenykedik, de alapvetően boldog életet él. Hosszú időbe telik, amíg összecsiszolódik Poirot-val, és Hastings-al. Japp rendkívül tiszteli Poirot-ot, és felnéz rá intelligenciája miatt. Elismeri minden szempontból, ami által Poirot is megbecsüli Japp barátságát. (Persze egymás előtt nemigen mutatják ki érzéseiket, ill. nem mondják el nyíltan, mit is gondolnak a másikról, viszont tudják. Egymás előtt kifejezetten csipkelődnek, kis gonosz megjegyzésekkel tarkítják párbeszédeiket, viszont jól el vannak egymással…) Van egy emlékezetes megható jelenet a Kétszeres bűn c. részben, amikor Japp előadássorozatot tart, és megemlíti Poirot-ot. Őszintén és meghatóan vall arról, hogy Poirot milyen nagyszerű elme, és milyen nagyra tartja….

*****

A részek (eddig elvileg ennyi 1989-2008):

1989-es év (1. Szezon):
The Adventure of the Clapham Cook - A clapham-i szakácsnõ esete
Murder in the Mews - Gyilkosság a sikátorban
The Adventure of Johnnie Waverly - Johnnie Waverly esete
Four and Twenty Blackbirds - 24 feketerigó
The Third Floor Flat - Lakás a harmadikon
Triangle at Rhodes - A Rhodosz-i (Rodoszi) háromszög
Problem at Sea - Tengernyi gond
The Incredible Theft - A hihetetlen rablás
The King of Clubs - A Club-ok királya (a treff király)
The Dream - Az álom

1990-es év (2. Szezon):
Peril at End House – Ház a világ végén / Veszedelem a romházban
The Veiled Lady - A fátyolos hölgy
The Lost Mine - Az elveszett bánya
The Cornish Mystery - Rejtély Cornish-ban
The Disappearance of Mr Davenheim - Mr. Davenheim eltûnése
Double Sin - Kétszeres bűn
The Adventure of the Cheap Flat - Az olcsó lakás esete
The Kidnapped Prime Minister - Az elrabolt miniszterelnök
The Adventure of the Western Star - A Western Star esete
The Mysterious Affair at Styles - A rejtélyes Styles-i eset / A titokzatos Styles-i eset

1991-es év (3. Szezon):
How Does Your Garden Grow? - Mi nyílik a kertedben?
The Million Dollar Bond Robbery - Hová tűnt 1 millió dollárnyi kötvény?
The Affair at the Victory Ball - A Viktória bál esete
Wasp's Nest - A darázsfészek
The Tragedy at Marsdon Manor - Tragédia a Marsdon birtokon
The Double Clue - A kettős nyom
The Mystery of the Spanish Chest - A spanyol láda rejtélye
The Theft of the Royal Ruby - A királyi rubin elrablása
The Plymouth Express - A Plymouth Express
The Mystery of Hunter's Lodge - A vadászház titka

1992-es év (4. Szezon):
The ABC Murders - Az ABC gyilkosságok
Death in the Clouds - Halál a felhők között
One, Two, Buckle My Shoe - A fogorvos széke

1993-as év (5. Szezon):
The Adventure of the Egyptian Tomb - Az egyiptomi sírkamra esete (Az egyiptomi sír babonája)
The Underdog - A másodhegedűs
The Yellow Iris - A sárga írisz
The Case of the Missing Will - Az eltűnt végrendelet
The Adventure of the Italian Nobleman - Az itáliai nemes esete
The Chocolate Box - A csokoládés doboz
Dead Man's Mirror - A halott ember tükre
Jewel Robbery at the Grand Metropolitan - Ékszerrablás a Grand Metropolitan-ban

1995-ös, 1996-os év (6. Szezon):
Hercule Poirot's Christmas - Poirot karácsonya
Hickory Dickory Dock - Gyilkosság a diákszállón / A kisegér mindent lát
Murder on the Links - Az ijedt szemű lány
Dumb Witness - A kutya se látta

2000-es év (7. Szezon):
The Murder of Roger Ackroyd - Az Ackroyd gyilkosság
Lord Edgware Dies - Lord Edgware halála

2001-es, 2002-es év (8. Szezon):
Evil Under the Sun - Nyaraló gyilkosok
Murder in Mesopotamia - Gyilkosság Mesopotamia-ban (Mezopotámiában)

2003-as, 2004-es év (9. Szezon):
Five Little Pigs - Öt kismalac
Sad Cypress – Cipruskoporsó
Death on the Nile - Halál a Níluson
The Hollow - Hétvégi gyilkosság

2005-ös, 2006-os év (10. Szezon):
The Mystery of the Blue Train - A titokzatos Kék Vonat
Cards on the Table - Nyílt kártyákkal
After the Funeral - Temetni veszélyes
Taken at the Flood - Zátonyok közt

2008-as év (11. Szezon):
Mrs. McGinty’s Dead
Cat Among the Pigeons
Third Girl
Appointment with Death
Hallowe’en Party

*****

Poirot Lakása (a szimmetria nagyon fontos Poirot-nak. Nem is csoda, hogy egy tökéletesen szimmetrikus házban keresett magának lakást, ahol a rend és rendszer matematikai pontossággal kialakítható.)



*****

További képek:

http://s213.photobucket.com/albums/cc254/wombat_10/Poirot/


*****
Egyéb infok:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_Fraser_(actor)

http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Hastings

http://mywebpage.cjb.hu/poirot/Poirot.htm



5 megjegyzés:

ars poenica írta...

Szia!

Szívet melengető a Poirot sorozatról írt blogod. Totál ugyanígy vagyok én is velük. A tavalyi évben kb. egy hétre három Poirot DVD jutott, az idén próbálom egy kicsit csökkenteni az adagot, mert teljesen függővé váltam. Nekem is azok a kedvenc részeim, amelyekben mind a négy főhős szerepel, és én is sajnálom, hogy egyes részeket átszinkronizáltak, ettől függetlenül azért szeretem az újabbakat is, és már várom, hogy milyen lesz a legújabb évad.

Üdv.
Gábor

Névtelen írta...

Igen én is a szinkronra panaszkodom. De szerencsére megvan a Duna Tv-s szinkron (Szersén Gyula).

Névtelen írta...

Sziasztok!

Én is nagyon szeretem ezt a sorozatot, s jó, hogy DVD-n kapható. Szinkron? Nincs azzal semmi baj, de eredetiben még jobb nézni Suchet nagyon szépen beszél, zseniális az akcentusa, ahogy Poirotként szól.
Én várom az új részeket!!!

Névtelen írta...

Én Balázs Péter szinkronjával szeretem. Fantasztikus. Volt, hogy olvasás közben is Balázs Péter hangján szólt a "fejemben" Poirot. Aztán láttam 1-2 részt Szersén Gyula hangjával. Hát kész katasztrófa. Ha valakinek "szerencsére" megvan a Szersén Gyulás szinkron, akkor kíváncsi lennék, ki szinkronizálta a borzalmat. Nem gondoltam volna, hogy ezt is alul lehet múlni.

Névtelen írta...

Üdv.!

Én először nem értettem, mi van egyes címekkel, amikor megvettem a DVD-ket. Meg nem is az eredeti kiadás szerint van évadokba sorolva. Na mindegy, ezen túltettem magam viszonylag gyorsan. Aztán elkezdtem néha csodálkozni, miért Szersén Gyula szinkronizál egyes részeket, amikor Balázs Péter él ma is, és az ő hangja kiválóan passzolt a karakterhez. Aztán itt megleltem a választ: a kiadó a fogához verte a garast. Sajnálom, hogy ilyen zseniális filmek értékét ezzel rontják. Egyszerűen függő lettem, szinte pislogás nélkül nézem végig a hosszú részeket is...