2008. június 26., csütörtök

Cikk Csokoládé: Fekete-, ét-, keserû csokoládé

A sötét csokoládé jótékony hatásai:

A dohányzás köztudottan rontja az endothel-funkciót, így a dohányosok között sokkal több az érbeteg. A (sötét) csokoládé hatásának vizsgálatához éppen ezért dohányosokat választottak, vagyis azt vizsgálták, hogy a csokoládé javítja-e a megromlott érbelhártya-mûködést. 2 órával 40 gramm csokoládé fogyasztása után az endothel mûködés javult – igaz csak a fekete csokoládé után, az úgynevezett fehér csokoládé (valamint a "klasszikus" tejcsokoládé) nem okozott javulást!

A fekete csokoládé a vérlemezkék összekapcsolódását, aggregatióját is gátolja, vagyis a thrombosis (trombózis) készséget is csökkenti.

Naponta kevés fekete csokoládé fogyasztása javítja – még a dohányosokban is erõsen javítja – az érrendszer egészségét, többek között ezáltal is jelentõsen csökkenti a szívbetegségek kialakulását.

A fekete csokoládéban antioxidáns hatású flavonoidok vannak, köztük sok a polyphenol. Ez a felelõs a javulásért, mind az érbelhártya, mind a vérlemezkék esetében. A fekete csokoládé polyphenol tartalma (grammonként) nagyobb, mint a boré vagy zöld teáé. Antioxidáns hatása pedig a sejtekre is jótékony hatással van, a sejtek, a bõr és általánosságban a test (szervezet) állapotát javítja, és az immunrendszert is erõsíti. A közhiedelemmel ellentétben nem okoz szorulást (de természetesen mértéktelen fogyasztása már nem fejt ki jótékony hatást - ami mindenre igaz).

Az immunrendszer erõsítése mellett a fekete csokoládé jelentõsen csökkenti a rákbetegségek kialakulását, hatása vetekszik a zöldteáéval. Sõt, a már rákos betegségben szenvedõknek is ajánlják a fekete csokoládé rendszeres fogyasztását.

Fontos megjegyezni, hogy a fekete csokoládé fogyasztását követõ 2 órában ne fogyasszunk tejet, tejterméket (a csokoládéhoz sem, és tejcsokoládét se), ugyanis bár ennek pontos okát még nem tárták fel, de a szakemberek azt feltételezik, hogy a tej meggátolja a fekete csokoládéban lévõ antioxidánsok beépülését szervezetünkbe.

Alapvetõen a tej és tejtermék fogyasztása a fekete csokoládéval inkább csak nem ajánlott, hiszen a kutatások is bizonyítják, hogy a fekete csokoládé élettani hatásai ilyen esetekben is érvényesülnek, csak nem 100%-os mértékben.


A fekete csokoládé tápanyagok szempontjából kiváló.

Ahhoz, hogy egy csokoládé kiérdemelje a "fekete" minõsítést, legalább 43%-nyi kakaóból kell készülnie. Persze minél magasabb ez az arány, a csokoládé annál "keserûbb". A kakaó gazdag olyan aromás vegyületekben, amelyek erõsen antioxidáns hatásúak (800 mg található belõlük 100 g-ban), így egészségesek, de ízük sajátos. A keserû csokoládéban réz is van, amely közremûködik a szervezet szabad gyökök ellen vívott harcában; továbbá magnézium (100-180 mg/100 g), amely kedvezõ az idegek egyensúlyban tartásához, és kevés kalcium (kb. 50 mg/100 g).

Tehát aki nem szereti a keserût, és tejjel, vagy valamilyen tejtermékkel csökkenteni (vagy eltüntetni) szeretné a sötét kincs ízvilágát, az éppenhogy ezzel akadályozza meg a fekete csokoládé egészségre gyakorlot jótékony hatását.

Két kocka étcsokoládé már fedezheti napi réz- és magnézium-szükségletünk 10%-át. A benne lévõ glucid és lipid kombinációja lelassítja útját a vérben, és korlátozza az inzulin termelõdését. Továbbá a kakaóban lévõ csersav és fluor védi a fogzománcot (ez különösen igaz az 55%-os fekete csokoládéra). A 99%-os "sötét" csokoládéban ugyanakkor koncentráltan megtaláljuk a kakaó összes erényét, antioxidánsok, magnézium stb. formájában. A "keserû egészség" mértékletes fogyasztása (maximum fél tábla naponta - 100g-os táblacsokoládé esetében) rendkívül elõnyös, és egészséges. De esetenként (nem rendszeresítve) napi egy tábla "fekete kincs" is rendkívül elõnyös, és egészséges.

Fontos megjegyezni, hogy a fekete csokoládé alig tartalmaz koleszterint, és további elõnye, hogy a kakaóvaj zsírsavjai segítik a szervezet számára "rossz" koleszterin arányának csökkentését a "jó koleszterinnel" szemben.

Összegezve: A daganatos megbetegedések ellen is tehát kitûnõ hatással van a fekete csokoládé. Rendkívüli antioxidáns hatása figyelemreméltó, már elég, ha azt vesszük, hogy egy csésze meleg kakaóital antioxidáns hatása háromszorosa egy csésze zöld teának és kétszerese egy pohár vörösborénak. A kakaóital is minnél keserûbb, sötétebb, annál jobb.

Egyetlen kocka feket csokoládé tehát kétszer annyi polifenolt tartalmaz, mint egy pohár vörösbor, és ugyanannyit, mint egy csésze hosszan forrázott zöld tea. Már a 70%-os "sötét gyógyító" (a %-os arány a kakaómassza arányára utal) is figyelemreméltó védõhatással bír, és összehasonlíthatatlan a szintetikus gyógyszerekkel, gyógyhatású (gyógyszernek nem minõsülõ) készítményekkel. Daganatellenes vegyületei szintén egészen jelentõsek, és a sejtekben, szervezetünkben lévõ (ill. kialakuló) szabadgyököket (melyek az öregedésért, megbetegedésekért is felelõsek) is sikeresen csökkentik, ill. számolják fel, ezzel javítva ellenálló képességünket, és életkorunkhoz képest feljavítják állapotunkat is. Nem véletlen, hogy a szépségipar már régen felfedezte mindezt, és például észak-amerikában, a drága szépségszalonok a '90-es évek elején elkezdték alkalmazni a csokoládé pakolást, maszkokat, egyéb gyöktelenítõ csokoládé-készítményeket, szolgáltatásokat, melyeket már akkoriban több ezer dollárért kínáltak.



Ezt a cikket Internetről, és kiegészítésekkel tűzdelve egészség-témákkal foglalkozó magazinkokból mazsoláztam. Érdekes. Vajon igaz-e? Nem tudom. Csak azt tudom, hogy azt eszem, ami ízlik, egészség ide vagy oda, mert úgy gondolom, hogy szervezetünk mindig azt kívánja (és "kéri tőlünk"), amire éppen szüksége van. Így ha fehér, vagy sima tejcsokikát kívánok, hát akkor..... Hammm. (És azt ne is ragozzuk, milyen /eredetű stb/adalékokkal, és egyebekkel, készülnek. lényeg, hogy finom és jól essen, nem igaz?) Fini csokika.

Nincsenek megjegyzések: