Naponta kevés fekete csokoládé fogyasztása javítja – még a dohányosokban is erõsen javítja – az érrendszer egészségét, többek között ezáltal is jelentõsen csökkenti a szívbetegségek kialakulását.
Az immunrendszer erõsítése mellett a fekete csokoládé jelentõsen csökkenti a rákbetegségek kialakulását, hatása vetekszik a zöldteáéval. Sõt, a már rákos betegségben szenvedõknek is ajánlják a fekete csokoládé rendszeres fogyasztását.
Fontos megjegyezni, hogy a fekete csokoládé fogyasztását követõ 2 órában ne fogyasszunk tejet, tejterméket (a csokoládéhoz sem, és tejcsokoládét se), ugyanis bár ennek pontos okát még nem tárták fel, de a szakemberek azt feltételezik, hogy a tej meggátolja a fekete csokoládéban lévõ antioxidánsok beépülését szervezetünkbe.
Alapvetõen a tej és tejtermék fogyasztása a fekete csokoládéval inkább csak nem ajánlott, hiszen a kutatások is bizonyítják, hogy a fekete csokoládé élettani hatásai ilyen esetekben is érvényesülnek, csak nem 100%-os mértékben.
Ahhoz, hogy egy csokoládé kiérdemelje a "fekete" minõsítést, legalább 43%-nyi kakaóból kell készülnie. Persze minél magasabb ez az arány, a csokoládé annál "keserûbb". A kakaó gazdag olyan aromás vegyületekben, amelyek erõsen antioxidáns hatásúak (800 mg található belõlük 100 g-ban), így egészségesek, de ízük sajátos. A keserû csokoládéban réz is van, amely közremûködik a szervezet szabad gyökök ellen vívott harcában; továbbá magnézium (100-180 mg/100 g), amely kedvezõ az idegek egyensúlyban tartásához, és kevés kalcium (kb. 50 mg/100 g).
Tehát aki nem szereti a keserût, és tejjel, vagy valamilyen tejtermékkel csökkenteni (vagy eltüntetni) szeretné a sötét kincs ízvilágát, az éppenhogy ezzel akadályozza meg a fekete csokoládé egészségre gyakorlot jótékony hatását.
Két kocka étcsokoládé már fedezheti napi réz- és magnézium-szükségletünk 10%-át. A benne lévõ glucid és lipid kombinációja lelassítja útját a vérben, és korlátozza az inzulin termelõdését. Továbbá a kakaóban lévõ csersav és fluor védi a fogzománcot (ez különösen igaz az 55%-os fekete csokoládéra). A 99%-os "sötét" csokoládéban ugyanakkor koncentráltan megtaláljuk a kakaó összes erényét, antioxidánsok, magnézium stb. formájában. A "keserû egészség" mértékletes fogyasztása (maximum fél tábla naponta - 100g-os táblacsokoládé esetében) rendkívül elõnyös, és egészséges. De esetenként (nem rendszeresítve) napi egy tábla "fekete kincs" is rendkívül elõnyös, és egészséges.
Fontos megjegyezni, hogy a fekete csokoládé alig tartalmaz koleszterint, és további elõnye, hogy a kakaóvaj zsírsavjai segítik a szervezet számára "rossz" koleszterin arányának csökkentését a "jó koleszterinnel" szemben.
Egyetlen kocka feket csokoládé tehát kétszer annyi polifenolt tartalmaz, mint egy pohár vörösbor, és ugyanannyit, mint egy csésze hosszan forrázott zöld tea. Már a 70%-os "sötét gyógyító" (a %-os arány a kakaómassza arányára utal) is figyelemreméltó védõhatással bír, és összehasonlíthatatlan a szintetikus gyógyszerekkel, gyógyhatású (gyógyszernek nem minõsülõ) készítményekkel. Daganatellenes vegyületei szintén egészen jelentõsek, és a sejtekben, szervezetünkben lévõ (ill. kialakuló) szabadgyököket (melyek az öregedésért, megbetegedésekért is felelõsek) is sikeresen csökkentik, ill. számolják fel, ezzel javítva ellenálló képességünket, és életkorunkhoz képest feljavítják állapotunkat is. Nem véletlen, hogy a szépségipar már régen felfedezte mindezt, és például észak-amerikában, a drága szépségszalonok a '90-es évek elején elkezdték alkalmazni a csokoládé pakolást, maszkokat, egyéb gyöktelenítõ csokoládé-készítményeket, szolgáltatásokat, melyeket már akkoriban több ezer dollárért kínáltak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése